Több kérdés nyitott még az új KATA törvénnyel kapcsolatosan, egy dolog azonban teljesen biztos:

A JÖVŐBEN BETÉTI TÁRSASÁGOK NEM KATÁZHATNAK!

Amennyiben Önnek is van egy betéti társasága, mely kikerül a KATA alól, de a jövőben biztosan nem kívánja a társaságot más adózási formában tovább működtetni, úgy irodánk segítő kezet nyújt Önnek!

Egy KATA-s betéti társaság megszüntetésének leggyorsabb módja a BT. egyszerűsített végelszámolása, melyhez ügyvéd és könyvvizsgáló közreműködése sem szükséges.

Amennyiben az összes információ rendelkezésre áll, a társaság akár 50-60 napon belül megszűnhet. Ebben az időszakban benne van az a 40 nap, mely a hitelezői igények bejelentésének időszaka. Ez akkor sem elkerülhető, ha a társaságnak egészen biztosan nincsenek kötelezettségei.

A BT-nek szüksége van egy végelszámolóra, aki általában maga az ügyvezető. Itt fontos kérdés, hogy az ügyvezetőnek (legtöbbször azonos a beltag személyével) van-e máshol biztosítási jogviszonya? Amennyiben nincs más jogviszonya, abban az esetben a végelszámolás időszakában számolni kell az ügyvezető, azaz végelszámoló járulékfizetési kötelezettségével. A végelszámolás megkezdéséig (2022.09.01.) van még rá lehetőség, hogy olyan beltagja, egyben végelszámolója legyen a társaságnak, akinek van máshol biztosítási jogviszonya, így külön járulékfizetési kötelezettséggel nem jár a végelszámolás időszaka.

Irodánk mindenben segíti a végelszámolót, előkészítjük a bevallásokat, valamint a szükséges dokumentumokat, így a végelszámolóra nem hárul nagy munka.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a könyvvizsgálati kötelezettség csak akkor kerülhető el, ha a BT a KATA alanyiságból azonnal végelszámolásba megy, azaz a végelszámolás kezdete 2022.09.01. nap. A végelszámolás bejelentése ezt megelőzően kell, hogy megtörténjen, a határidő elmulasztása jogvesztő, azaz ezt követően, már csak későbbi dátummal, ebből következően könyvvizsagáló közreműködésével folytatható a munka.